Vielä vähän Berliiniä

Eilisen päivän pitkät kävelyt tuntuivat kehossa vielä aamulla niin, että lähdimme liikkeelle hitaasti, mutta lähdimme kuitenkin. Aurinko paistoi ja sää oli houkutteleva. Takin sai riisua päältä matkalla kohti Spandaun vanhaa kaupunkia ja linnoitusta. Vanha kaupunki oli mielestämme aika vaatimaton vanhaksi kaupungiksi, mutta saimmekin tietää, että siitä olikin suurin osa tuhoutunut sodassa.

Linnoitusalueelle Zitadelleen oli pieni pääsymaksu, jolla pääsi alueen useisiin museoihin. Museoissa oli nähtävillä tämän hyvin vanhan, saarelle sijoittuvan linnoitusalueen historiaa. Lisäksi oli kaksi taidemuseota, joista toisessa kävimme. Yhdessä rakennuksessa oli taiteilijoiden ateljeita.  Linnoituksen torniin olisi voinut kiivetä kierreportaita ylös asti, mutta emme kiivenneet 😬.

 

Paluumatkalla linnoituksesta piipahdimme Spandaun  vanhan kaupungin kirkossa, jonka jälkeen suuntasimme rautatieasemalle.

Osasimme jo hienosti etsiä junan kohti Berliinin Eläintarhan pysäkkiä, emmekä seisoneet enää kymmentä minuuttia junan eteisessä ennen asemalle saapumista odottamassa junan pysähtymistä. Alamme vähitellen oppia 👍.

Tarkoituksenamme oli mennä Keisari Vilhelmin muistokirkkoon, jota ystävämme olivat suositelleet. Istuimme aseman lähelle  puistonpenkille syömään asemalta ostamamme nakkileivonnaisen.

Tutkimme navigaattorista reitin kirkolle ja se olikin yllättävän pitkä, 1,8 km. No, kävellä lompsimme kirkolle, vaikka vähän harmitti se pitkä kävely. Olimme luulleet, että asema on ihan kirkon lähellä. Kirkko oli suurimmaksi osaksi hävitetty pommituksissa, mutta säilyneeseen osaan oli tehty ikäänkuin muistokirkko keisarille. Siellä oli muutamia kauniita maalauksia ja kirkon historia kerrottuna.

Viereen oli rakennettu hyvin moderni ja kaunis uusi kirkko, seinät tehty pienistä sinisistä lasimaalauksista. Onneksemme kirkossa oli meneillään kuoron ja orkesterin harjoitukset. Pääsimme kuulemaan todella kaunista musiikkia levähtäessämme kirkossa. Lisäksi sytytimme kynttilät rakkaittemme muistoksi.

Kirkossa aloimme tutkia reittiä kirkosta lähimmälle rautatieasemalle ja huomasimme, että sehän on 350 metrin päässä. Ihmettelimme, miksi navigaattori oli tulomatkalla ohjannut meidät niin pitkän reitin kautta. Lopulta tajusimme, että olimme jääneet junasta yhtä pysäkkiä liian aikaisin eli Charlottenburgissa 🙄. Junassa eivät kuulutukset toimineet ja näyttökin sattui olemaan meidän vaunussa rikki. Niinpä jäimme liian aikaisin pois junasta ja saimme lisää kävelymatkaa. No, ei se mitään, seikkailemaan tänne on tultukin. Ennen paluumatkaa kävimme Eurooppa-keskuksen pizzeriassa syömässä. Nyt matka sujui ongelmitta ja pääsimme hyvissä ajoin hotellille pötköttelemään ja tekemään päivän työt eli kirjoittamaan blogia, pienentämään ja valikoimaan valokuvia ja merkkaamaan päivän rahamenot exceliin. Lisäksi tulevien majoitusten ja paikkalippujen varausta. Huomenna onkin matkustuspäivä eli viitisen tuntia matkaa Prahaan, jossa viivymme neljä yötä. Varpaat saavat vähän levähtää. Tälle päivää tuli kymmenkunta kilometriä kävelyä.

Kävelyllä Berliinissä

Erinomaisen aamiaisen jälkeen lähdettiin innolla tutustumaan Berliinin nähtävyyksiin. Aloitimme reissun matkustamalla kaupunkijunalla Alexanderplazille. Aukiolla oli iso remontti menossa eikä siitä saanut kunnollista kokonaiskuvaa. Katseltiin siellä vähän aikaa ja otettiin suunta Friedrichstrasselle.

Alkumatkan maisemat olivat aika karuja, kunnes pääsimme puistoon ja joen varrelle. Löysimme laiturin, josta kapusimme veneeseen. Vene ajoi Spree -joella tunnin verran. Katselimme rannalle eri vuosisadoilla pystytettyjä hienoja rakennuksia, joista iso osa oli erilaisia hallintorakennuksia sekä joitakin museorakennuksia. Saimme ”kapulan”, josta kuulimme suomenkielisen selostuksen. Sää oli kaunis ja veneessä oli mukava istuskella.

Veneeltä kävelimme pienen matkan Tränenpalast -museolle, kyynelten palatsille. Paikka toimi rajanylityspaikkana Berliinin muurin aikana. Rajatarkastastukset varsinkin Itä-Berliinin puolella ovat olleet vailla vertaa. Varsinkin korvalehden muotoon on kiinnitetty erityistä huomiota.

Matka jatkui Brandenburgin portille ja sieltä menimme syömään lähistöllä olevaan ravintolaan saksalaista maukasta perunakeittoa makkaroilla. Kun palasimme portille takaisin, siellä oli menossa rauhallinen mielenosoitus irakilaisten naisten tasa-arvon puolesta.

 

Seuraavaksi kävelimme holokaustin muistomerkille. Paikka on todella koskettava ja puhutteleva harmaine erikokoisine kivipaaseineen ja kapeine käytävineen.

Matka check point charlielle ei kestänyt kauan. Siellä oli paikallaan keskellä katua amerikkalaisten sotilaiden hoitama rajanylityspaikka ja läheisyydessä tietoa, miten paikka aikoinaan toimi.Samassa paikassa oli nähtävillä hyvin pieni osa Berliinin muuria.

Emme vielä malttaneet lopettaa kierrostamme vaan menimme Berliinin juutalaismuseoon, jossa esitellään Saksassa asuneiden juutalaisten historiaa. Rakennus edustaa todella erikoista arkkitehtuuria. Museo on erittäin mielenkiintoinen ja siellä olisi saanut kulumaan vaikka kokonaisen päivän. Meillä loppui kunto kesken ja viimeiset osat museosta menimme nopeasti läpi.

Onneksi löysimme läheltä pienen viihtyisän turkkilaisen kahvilan, jossa joimme kaakaota ja söimme hyvät saksalaiset pullat.

Emme antaneet vielä periksi, vaan kävelimme Potsdamer aukiolle katsomaan Valofestivaalia. Pettymykseksemme siellä ei ollutkaan kovin kummoista esitystä. Siksi talsimme jo jalkoja kivistäen vielä illan päätteeksi Brandenburgin portille ja katselimme tovin aikaa valoshowta, joka palkitsi kävelemisen vaivan.

Tulimme kaupunkijunalla takaisin Spandauhun. Kyllä Interrail -lippu on kätevä, kun sitä voi käyttää myös näihin matkoihin. Hotellille oli vielä kävelymatkaa toista kilometriä. Jalkapohjat kihelmöi ja jalkoja särkee, mutta noin viidentoista kilometrin kävely kannatti. Ehdimme tämän päivän aikana nähdä monenlaista. Huomenna on vuorossa uudet seikkailut.